Pleidooi voor een meer formele benadering van programmeren

Programmeren is zowel een wetenschap als een gereedschap. De "man van de praktijk" loopt gaandeweg tegen problemen aan die formeel allang verkend zijn. Deze zaken zijn veelal uitgewerkt in ingewikkelde wetenschappelijke publicaties. Dat niet iedereen die leest is begrijpelijk, maar veel kennis is ook geïmplementeerd in functionele talen, als Haskell, Scala en recente LISP/ML varianten. Om inzicht te krijgen in fundamentele concepten is het verstandig om contact te houden met de ontwikkelingen in dergelijke talen. Ook in Javascript begint deze kennis door te dringen, al is dit geen zuivere functionele taal...

Kennis van zuiver functioneel programmeren opdoen kan door zelf een taal te leren of door bronnen te raadplegen op het WWW, zoals diverse blogs en tutorials (er zijn ook veel videos) of hulp te vragen van experts op StackOverflow. Het doel is niet om zo'n taal te gebruiken, maar om concepten te doorgronden die eraan ten grondslag liggen. Dit geldt overigens ook voor XQuery, een taal met een veel minder steile leercurve dan bovengenoemde. Maar XQuery heeft wel een aantal beperkingen, die blijven voortbestaan door het isolement waarin de taal zich bevindt, namelijk in de impopulaire wereld van XML. Echter is de taal niet in isolement ontstaan, en er zijn ook hierin verborgen juweeltjes die je kunt vinden door simpelweg met de taal te werken.

De verborgen formele oorsprong van XQuery zit in zaken als:

  • de monadische aard van sequences: alle data is veilig “ingepakt” zonder dat je daarover hoeft na te denken
  • for-comprehensions: ingepakte data zijn intuitief uit te spreiden en zo te verwerken
  • parallelle computatie: sequences lenen zich uitstekend voor impliciete luie evaluatie en het afhandelen van asynchrone processen

Ook Michael Kay van Saxon, de bekendste en meest gebruikte implementatie van XQuery (en XSLT), heeft toegegeven dat een XQuery implementatie zonder enige vorm van luie evaluatie slecht zal performen. Een voorbeeld van een implementatie zonder luie evaluatie is eXist-db: er is geen verschil tussen "complexe-computatie()" en "complexe-computatie()[1]". De functie wordt in zijn geheel uitgevoerd, voordat alleen het eerste item in de sequence wordt uitgevraagd. Kay maakt zelf overigens ook fouten, volgens mij door de theorie niet goed genoeg te bestuderen (hij noemt zichzelf beslist praktisch). Er is wel een formele specificatie van XQuery, maar die is weinig leerzaam in dit opzicht:
https://www.w3.org/TR/xquery-semantics/

De voordelen van XQuery zijn tegelijkertijd ook een nadeel. Het maakt gebruik van formele concepten, die zijn weggestopt voor de "eindgebruiker". Dit kan enerzijds gebruiksgemak vergroten, maar zorgt er anderzijds voor dat je je eigenlijk nauwelijks ontwikkelt als programmeur. Ik denk dat het beter is om zaken op de één of andere manier expliciet te maken of ergens uit te leggen. Maar ik denk nog meer dat het alleen mogelijk is om concepten te doorgronden door ze zelf te bouwen. Dat is niet mogelijk in een taal die is geïmplementeerd als black box. We moeten daar dus af en toe uit zien te komen.

Ik zie in JavaScript een zeer toegankelijke taal, die door velen wordt omarmt en waarin het mogelijk is om allerlei concepten uit te werken, voor zover ze nog niet zijn toegevoegd aan de taal zelf. Ik zou dit graag met anderen samen doen die JavaScript beheersen en openstaan voor een meer formele benadering, maar tegelijk realiseer ik mij dat iedereen hierin zijn eigen ontwikkelingsweg heeft te gaan. Ik denk echter dat het op dit moment voor iedereen die van software zijn beroep heeft gemaakt, noodzakelijk is om de volgende zaken te verkennen:

  • Reactive Extensions for Javascript / Observables / Streams
  • Immutable datastructuren
  • Een vorm van type-aanduiding
  • Code-generatie op basis reeds bekende, overzichtelijke tools, zoals formulieren, spreadsheets of gestructureerde editors, vooral in plaats van de ouderwetse database / CMS / CRM


Ik denk dat we zelf begrip moeten opbrengen voor deze zaken, anders raakt de kennis uit ons blikveld. Niet iedereen zal op hetzelfde moment en met dezelfde controle de kennis aan kunnen wenden, maar waar het nu om draait in software is precies bekend. Net als in zelfverdediging zijn er maar een paar dingen die je moet weten om jezelf enigszins te kunnen verdedigen. Je kunt zeggen: "ik bouw software, maar ik hoef niet alles zelf te begrijpen". Je kunt je uiteraard aan de confrontatie onttrekken... totdat er toch iets op je pad komt. Maar dan heb je in ieder geval de noodzakelijke gereedschappen om daarmee om te gaan.


"RxJS is een hamer"

Comments

Popular posts from this blog

Abandoning hope... and XForms

JS Journey into outer space - Day 5

JS Journey into outer space - Day 2